Onze merries voeren oude bloedlijnen, die in onze ogen een goeie solide basis vormen voor de fokkerij. Wij hebben bewust gekozen voor fokmerries zonder bloedvoering van Jazz, Ferro of Flemmingh… Dit wil niet zeggen dat wij met deze bewezen ‘stempelhengsten’ of hun nakomelingen niet willen of zullen gaan fokken, integendeel..!
Doordat onze merries in de basis deze bloedvoering niet hebben is onze keuze zeer breed. We kunnen kiezen voor een ‘bewezen’ hengst of een gokje wagen en gebruik maken van een jonge interessante hengst. Bij de hengstenkeuze kijken wij vooral naar sportaanleg en karakter. Onze veulens moeten in staat zijn om voor een ieder goed in de sport te presteren. Daarnaast is het karakter voor ons van groot belang. Niet alleen voor ons zelf, maar we willen ook dat de toekomstige eigenaren met plezier met onze paarden werken en er mee omgaan.
Het (op)fokken van paarden, het laten keuren en trainen zijn facetten van de paardensport die nauw met elkaar zijn verbonden. Het is van groot belang dat je je merrie kent, wat zijn haar sterke en zwakke punten. Met welke hengst zou je de sterke punten kunnen versterken en de zwakkere kunnen verbeteren. Bij de keuze van de hengst wordt er niet alleen rekening gehouden met de bouw van de merrie, maar natuurlijk ook met haar bewegingen. Er wordt een hengst gekozen die zowel qua bouw als qua beweging het beste bij de merrie past.
Om een juiste keuze te maken wordt ruim van te voren alles bekeken en zorgvuldig afgewogen. Bij de hengstenshows van 2011 wordt er al gekeken naar de hengstenkeuze voor het dekseizoen 2012… je kan er niet vroeg genoeg bij zijn! Op deze manier kan je de hengst een jaar lang blijven volgen, hoe doet hij het in de sport, wat is de beoordeling van zijn nakomelingen, belangrijke feiten die een rol spelen in de definitieve beslissing.
Jaarlijks proberen wij 1 of 2 veulens te fokken. De hengstveulens worden verkocht, de merrieveulens zullen bij ons blijven en op 2 jarige leeftijd worden ze röntgenologisch onderzocht. Voor deze paarden wordt een trainingsplan gemaakt. Merries die genetisch interessant zijn en aan onze wensen voldoen qua beweging, exterieur en karakter worden klaargemaakt voor de EPTM -of IBOP-testen. Deze nieuwe generatie zal eerst uitgebracht worden in de sport en later voor eigen fokkerij worden ingezet. De overige paarden worden klaargemaakt voor de sport en verkocht.