web analytics

Stuteri Welfare

Stuteriet

2008 startade vi med att föda upp hästar… en önskan eller dröm som vi hade haft i minst 20 år blev då verklighet.

Stuteri Welfare är grundad för uppfödning och matchning av KWPN föl med en dressyrbakgrund. Vi har medvetet letat efter avelssto som har linjer där vissa hingstar inte förekommer….och det har vi lyckats med.

Juni 2008 kom vårt första sto Javelin M (e. Pretendent), i augusti samma år kom Uvera (e. Democraat).  Och sedan januari 2011 har vi förutom våra KWPN-sto ett Trakehner sto, Dandelion Hailey (v. Sevillano xx) i vårt stall.

Aveln

Våra ston kommer från gamla avelslinjer, som enligt vår åsikt utgör en bra stabil grund för vår uppfödning. Vi har medvetet valt avelsston som inte härstammar från hingstarna Jazz, Ferro eller Flemmingh. Det betyder dock inte att vi inte vill använda dessa prövade ‘stämpelhingstar’ eller deras avkommor i aveln, tvärt emot..! 

Eftersom våra ston inte har dessa blodlinjer har vi ett utbrett val. Vi kan välja en ’beprövad’ hingst eller chansa med en yngre, intressant hingst. Vi tittar framförallt på sportindexet och karaktär när vi väljer hingst. Våra föl ska kunna passa varje individ och prestera bra för dem. Dessutom är karaktären enormt viktig för oss. Inte bara för oss själva utan också för de framtida ägare som ska kunna jobba och umgås med våra hästar med glädje.

Att avla och träna hästar och delta på bedömningar är facetter inom hästsporten som är sammanlänkade. Det är ytterst viktigt att man känner sitt sto, att man vet vad som är hennes starka och svaga sidor. Med vilken hingst skulle man kunna förstärka de starka sidor och förbättra de svagare? När vi väljer hingst tittar vi inte bara på stoets exteriör, men även på hennes rörelsemönster. Vi väljer sen en hingst som passar henne bäst både när det gäller kroppsuppbyggnaden och rörelserna.

För att kunna göra ett rätt val, ser vi över vårt material långt i förväg och gör en noggrann bedömning. När vi besöker hingstshower 2011 tittar vi redan efter hingstvalet inför avelssäsongen 2012… man kan aldrig vara för tidigt! På så sätt kan man följa en hingst ett helt år, hur prestarar den inom idrotten, hur blir hans avkommor bedömda, det är viktiga faktorer som spelar roll för vårt slutgiltiga beslut.

Vi försöker varje år föda upp ett eller två föl. Hingstfölen säljer vi, stofölen stannar kvar för att undersökas röntgenologiskt vid två års ålder. För dessa hästar lägger vi upp ett träningsschema. Ston som är genetiskt intressanta en uppfyller våra önskemål när det gäller rörelse, exteriör och karaktär tränas inför de holländska EPTM- eller IBOP-tester. Den nya generationen ska först prestera inom idrotten för att sen användas i aveln. De övriga hästarna matchas inför idrotten och säljs sedan.

Ston

Vi använder ston i vår uppfödning från stolinjer som kommer från KWPN och Trakehner Verband.

Javelin M är den äldsta av våra ston. Hon kommer från en stam med många predikat, den kända Rania-stam (stolinje 43 – avelsfamilj 316) från herr H.J. Pot i Wittelte. Samma stam gav tre godkända avelshingstar; Oscar (e. Wolfgang), Kimberley (e. Cabochon) och Luron (e. Guidam).

Prestationer:
På treårstestet i 1996 fick hon
Exteriör    72 poäng
Rörelser    74 poäng

Föl:
Hylesia MB (e. EH Kasparow)
Inyx MB (e. Davino V.O.D.)

Far:
Pretendent (v. Le Faquin) blev ‘keur’ på grund av sin idrotts- och avelsresultat. Hans avkommor rankas högt inom (främst) dressyren, men även inom hoppning ligger de över medelsnittet. Pretendent spelar en viktig roll inom aveln, stona efter honom får bra resultat på de olika bedömningarna. Han har två godkända söner, Vanitas och Vincent, som både excellerer inom idrotten. Pretendent dog 1992 på grund av hjärtstillestånd.

Uvera är det mellersta stoet och med Democraat som far och Variant som farfar kan man nog med fördel kalla henne en allrounder.

Föl:
Falanx MB (e. Advance)
Guilietta MB (e. Apache)
Honey Bee’s Art (e. McJonnas)

Far:
Democraat (e. Pion) har gjort sitt bruksprov i Warendorf och slutade som vinnare. Hans barn presterar utmärkt i både dressyr och hoppning, som gör att han har en hög rankning i båda index. Med Anky van Grunsven nådde Democraat nationella och internationella framgångar. Dessutom har han hoppat 1.40 nationell med Jos Lansink och senare nådde han många internationella framgångar med Jutta Winkler. Democraat dog 2012, 27 år gammal.

Dandelion Hailey (v. Sevillano xx) är vårt yngsta sto. Hon bor sedan januari 2011 hos oss och ska i år för första gången användas i aveln.
Prestation:
På kvalitetsbedömningen i 2008 fick hon 53 poäng: Typ 8, Körp 7, Fun 7, S 8, T 8, G 7.5 och Ges. 7.5
Detta gör att hon kvalificerar för en (Verbands-)Premie under förutsättning att hon genomgår ett sto-test eller startar L2 med vinstpoäng. Hailey får starta inom L2, men har ännu inte samlat på sig några vinstpoäng.

Föl:
Hadiyyah MB (e. EH Connery) 

Vivi Anne van Dijk och Tamara Kerssens är Dandelion Haileys ägare

 

Far:
Sevillano xx (e. Alpenkönig xx), mor Havanna VIII (e. E.H. Mackensen) kommer från Herbstgold linjen (t 14 o 2 – Gestüt Schmoel Panker).

Hingstar

Hingstarna vi väljer till vår avel ska bilda en bra kombination med våra ston. Vi tar inte bara hänsyn till deras anlag för idrott och karaktär, utan lägger även stor vikt på blodföringen på både fars- och morssida.

Advance är en bra utvecklad hingst med mycket utstrålning. Han godkändes hösten 2008 som avelshingst inom KPWN. Hans far Utrillo van de Heffinck (Clinton x Heartbreaker) är internationellt mycket framgångsrik. Mor Ueronette fick 90 poäng för löshoppningen när hon stambokfördes.
Avkomme-test 2010: “En enhetlig grupp tillräckligt utvecklade föl med mycket utstrålning, som är tillräckligt till bra i hopphästmodellen. Traven är vägvinnande med bra böjning i lederna. Galoppen är tillräckligt till bra vägvinnande, men skulle flera gånger kunna visas med mer kroppsanvändning”.
Advance står hos Stoeterij Tewis & Van Kooten i Westdorp, Nederländerna.

Apache blev reservsegrare dressyr vid KWPN premieringarna i Den Bosch 2008. Han är en ärlig, pålitlig och intelligent hingst med bra inställning. Apache är fortfarande ungdomlig, är ädel och har en utomordentlig bakbensaktivitet. Modern Tolanda är elitpremierad, ur den här stostammen kommer olika segerhästar och en godkänt hingst. Apache är verksam inom aveln för KWPN, Oldenburg, Westfaals och SWB.
Avkomme-test 2009: “En grupp enhetliga, ridtypiska, bra utvecklade föl som har en tillräckligt till bra rektangulärmodell med en tilltalande front när de rör på sig. Traven är vägvinnande med bra böjning i lederna. Bakbenen skulle de ibland kunna sätta under sig lite bättre. Fölen galopperar lätt och med bra bärighet. När de rör sig har fölen mycket balans, hållning och är bra på att växla tempo”.

Apache står hos Träningsstall Witte Scholtens i Schijndel i Holland. Kontakta Ad Valk Dressage Horses eller Piet Kuypers om man är intresserad av hingsten till aveln, se även Hengstenhouderij Kuypers 

Connery deltog 2000 och 2001 i Bundeschampionat (dressyr) och gjorde 2003 framgångsrikt sin 30-dagarstest. Han har tävlat inom dressyrsporten på Klass S nivå. 2008 blev han elitpremierad i Trakhener Verband. Han fick priset på grund av hans utomordentliga resultat inom aveln. Han har nu 10 godkända söner, bl.a. silvermedaljör i Unghäst VM, Imperio (2005) och Editorial (2007). Connery är verksam inom Trakehner Verband, Hannover, Oldenburg, DWB, ASVH, Westfaals, Rheinlander och sen 2011 även i Polen.

Connery står hos Gestüt Hörem i Gilten (Tyskland)

Kasparow godkändes januari 2000 till aveln inom Trakehner Verband. Som unghäst var han aktiv inom det tyska championatet. Det betyder att han tills sitt fjärde levnadsår bara tävlade inom dressyr. Där klassificerade han sig till det högst nåbara för unghästar; det tyska Bundeschampionatet. Han blev segrare för treåriga dressyrhästar. Kasparow är en hingst med utomordentliga kvaliteter, som har tävlats inom hästsportens olika grenar. Inom dressyren har han gått Prix St.George, inom hoppning S i Tyskland och inom Fälttävlan var han aktiv på CIC2* nivå. 2009 fick han den högsta utmärkelsen en Trakehner hingst kan få och blev Elitpremierad. Han premierades för sina utomordentliga resultat inom idrotten och aveln. Kasparow är godkänd i Trakehner Verband, NRPS, Oldenburg, Westfaals, Rheinlander och DWB.

Kasparow står hos Arja van der Laarse i Zevenhuizen, Nederländerna.

McJonnas föddes 2003 och är en sällsynt varmblod cremello hingst som härstammar från tjeckiska varmblod.
Cremello (hans färg) är resultatet av hans dubbla kopior av gulgenen.

Betäcker man ett fuxsto med en cremello hingst är man 100 % säker på att få ett isabellfärgat föl. 
McJonnas är en atletisk häst som härstammar ur en familj med riktiga topphästar.
Hans stamtavla är en resa genom historien, där olika blodlinjer förenas. Man hittar då bland annat de kända gyllene Kinskyhästarna.
McJonnas är tillgiven och verkar förärva sitt goda lynne till sina föl.
Hans avkommor kan registreras hos olika stamböcker, bl.a. hos KWPN (register B).

McJonnas står hos Dalhoeve i Wamel, Nederländerna.

Föl

Vi bestämmer i god tid vilken hingst vi kommer att använda under betäckningssäsongen, och sen är det bara att vänta. Alla föl som föds här kommer att få bokstäverna MB (Makkinje och Bakker) som suffix till sina namn.

Falanx MB (e. Advance) född 22 februar 2010 kl 20. Ett hingstföl, brutalt, tufft och en riktig macho. Falanx inbjöds till KWPNs avkommetest 2010 och det gav oss en bra bild på hur han är vid 5 månaders ålder. Resultat: mankhöjd 1.32, ett fint utrycksfullt huvud med mycket utstrålning. Skritten är vägvinnande, lite franskt. Traven är tillräckligt vägvinnande, är smidig och kraftfull. Galoppen är vägvinnande med tillräckligt bra tryck.

Guilietta MB (e. Apache) född 17 februar 2011 kl 00.30. Ett fint stoföl med ett mycket ädelt skarpt skuret huvud med mycket utstrålning. Vi är på nyfikna hur hon kommer att bli…!

Hylesia MB (e. EH Kasparow) född 4 mars 2012 kl 00.30. Ett fint stoföl, vi är på nyfikna hur hon kommer att bli…!

Comments are closed.